Sabah Gazetesi Röportajı : Rüzgarın Kızı, Bulutların Kardeşi
Yasemin Gezeroğlu hayatını havacılığa adamış bir isim. Serbest paraşütten pilotluğa, havacılığa dair ne varsa ilgi alanı. Gezeroğlu, uzaya giden Türkiyeli ilk kadın olmak istiyor
SKY Yasemin lakaplı Yasemin Gezeroğlu (31) serbest paraşüt ve sportif havacılıkla ilgilenen bir isim. Tam bir adrenalin tutkunu. Henüz küçük yaşlarında başlamış paraşüt sevdası. Tahta mandallara oyalı mendili tutturup paraşütçülük oynarmış çocukluğunda. Yıllar içinde öyle bir hale gelmiş ki, havacılık alanındaki hobisini, aldığı eğitimlerle taçlandırmış, profesyonelleşmiş. Ona artık ‘Rüzgarın kızı’ da diyorlar. Eş dost, arkadaş çevresi Sky Yasemin’i ilk zamanlar yadırgamış ama o çılgınlıklarına devam etmiş.
Ta ki 2004’te yaşadığı kazaya kadar. Yelken kanattan yere çakıldığında ailesine bile yaşadığı kazayı söyleyememiş. İki yılı aşkın bir süre sonra uçma sevdası yine depreşmiş. Her ne kadar havadan yere çakılma korkusu yaşasa da yılmamış, paraşütle atlamaya devam etmiş. Kaç atlayış yaptığını o dahi bilmiyor. Ama ilk atlayışında yaşadığı heyecan, ayaklarının titreyişi bugün gibi aklında: “Eğer uçaktan paraşütle atlayışta ‘Ben korkmadım!’ diyen varsa yalan söyler. 10 bin feet’ten atladıktan sonra 48 saniyelik süre içerisinde paraşüt açılana dek ölümle yaşam arasında araftasınız. Ama biz paraşütçüler için uçmak, özgürlük demek” diyor Gezeroğlu.
ÖLÜMDEN DÖNDÜM
Havacılığın her alanına ömrünü adayan Gezeroğlu, birçok ilke de imza atmış. Altı yıl önce Türkiye’deki ilk sivil bayan R/C (radyo kontrol) model uçak pilot eğitmeni olmuş mesela. Türkiye radyolarındaki ilk havacılık programı Yasemin Gezeroğlu ile Rüzgâr Gülü programıyla da bir ilki gerçekleştirmiş. Roket eğitimi ve imalatından planör temel eğitimine, paraşüt eğitiminden pilotaj eğitimine ve model uçak eğitmenliğine kadar birçok alanda ders veriyor.
Bu dalların eğitimini veren Türkiye’de tek kadın olduğu için de kendini şanslı hissediyor. Gökyüzüne duyduğu aşk ve uçma tutkusu öyle bir noktada ki evinin her yerinde havacılıkla ilgili eşyalar da var. Gezeroğlu: “Genç bir kızın odasında çeyizi olur. Benim yatağımın altında bir roket, oturma odasında bir model uçak, kenarda köşede bir paraşüt bulunur (gülüyor)” diyor. Paraşütçülüğün insanın kendine güvenini artırdığını söylemeden geçmiyor Sky Yasemin: “Hayatınızda soğukkanlılıkla kararlar alabiliyorsunuz, paraşüt sporu her olaya karşı sizi hazırlıyor, ayakları yere basan, özgür bir kadın oluyorsunuz. Paraşüt sporu beni hayata hazırladı” diyor.
Gezeroğlu paraşüt sporunun tehlikeli bir spor olduğunu, birçok kez ölümden döndüğünü söylüyor ama paraşüt sevdasını bırakamıyor: “Paraşütçülük dikkat ve tedbir gerektiriyor. Bir defasında Mustafa Sandal ile Kuşadası’nda konser sonrası aynı sorti için uçağa bindik. Çok eğlendik. Atlanacak noktaya ulaştığımızda ilk ben atladım. Herkes inişteydi. Bense paraşütümün açılmadığını hissettim. Hızla iniş yapıyordum, son çare olarak ana paraşütten ayrılıp yedek açmayı planlıyordum ki son hamleyle birlikte paraşütüm açıldı. Çok korkmuştum. Ölümden döndüm, yere indiğimde toprağı öptüm. Ama sonradan “Evet müthiş bir şey ve yeniden yapmalıyım!” dedim. Başınıza ne gelirse gelsin, çakılsanız da korksanız da duramıyorsunuz” diyor.
UZAYA GİTMEK İSTİYOR
O çocukluğundan beri havacılıkla ilgili her hayalini gerçekleştirmiş. Ama bir hayali kalmış, o da uzaya giden ilk Türkiyeli kadın olmak. Gezeroğlu bunun içinde elinden geleni yapıyor: “Uzay benim için bambaşka bir tutku. Bir uzay yolculuğuyla sınırlı kalmayacak, bilimsel araştırma yapıp, belgesel de çekeceğim. Türkiye’den uzaya giden ilk kadın olmak istiyorum. Böylece havacılıkla ilgilenen biri olarak öncü olabilirim, bunun için yüreğimin sesini dinliyorum, elimden gelen her şeyi yapıyorum. Yurtdışında irtibat sağladım. Parmak izlerim uzayda (gülüyor)” diyor. O atlayışlarına devam ediyor, uçmanın kadına yakıştığını söylüyor ve havacılığa dair her ne varsa peşinden gidiyor. İletişim alanında eğitmenlik de yapan Gezeroğlu, öğrencilerini ve kadınları paraşüt sporuna yönelmeleri için de teşvik ediyor. “Uçmak özgürlük çünkü” diyor.
Paraşüt sözlüğü
Ampul: Heyecan ve panikle 10 bin ya da 12 bin feet’te paraşütünü açana deniyor.
Yusuf Yusuf: Başından geçen tehlikeli o anda, “Aslında ben hiç korkmadım!” diyen tüm havacıların ve paraşütçülerin yaşadığı ıslık…
Sorti: Paraşütle atlamak için canla başla savaş verilen liste. “Uçacak olan kişilerin isim listesi”.
Islatılma: İlk yıldızını alan paraşütçünün kaçınılmaz sonu.
Deklanşör: Serbest düşüş zamanı bittiğinde, paraşütünü açmak için kişinin aradığı en önemli varlığı…
Kuş adam Jak Kanhi Boğaz’ı geçecek
Havacılığı ve paraşütü sevdirmek için çeşitli organizasyonlar da yapan Gezeroğlu, dünya çapında etkinliklere imza atmaya hazırlanıyor. Bunun için de heyecanlı: “2023’te de Boğaz’da çok özel bir akrobasi gösterisine imza atacağız. Paraşüt, akrobasi şovları, Türk Hava Kuvvetleri’nin gücünü yansıtan Türk Yıldızları, Solo Türk Milli Takımı’nın da gösterileri olacak. Uçaktan köprüye atlayışlar gerçekleşecek. Herkesi müthiş bir şenlik bekliyor. Ayrıca yakın bir zamanda dünya çapında sayılı isimlerden biri olan Kuş Adam Jak Kanhi wingsuit yaparak Boğaz’ı geçecek. Müthiş bir hıza erişecek. Rüzgar Adam Jak Kanhi ve Sky Yasemin olarak Boğaz’da sürprizlerimiz olacak” diyor.
Kaynak : https://www.sabah.com.tr/cumartesi/2014/09/06/ruzgarin-kizi-bulutlarin-kardesi